Jak dlouho vydrží mechárium?

Naše nejstarší mecharium jsme založili na začátku března v roce 2023, v datum psaní tohoto blogu je staré 1 rok + dva měsíce! Nevěříš mi? Podívej se na fotku jako je mecharium jemně zarostlé na rozdíl od nově založeného.

Ve starých mecharích je vidět jak mech pomalu roste do výšky a rostlinka vyhání nové listy.

 

 

Tajemství dlouhověkosti uzavřeného ekosystému

 

Popíšu ti v krátkosti 3 kroky, díky kterým ti mecharium vydrží na věky věkem. Pojďme na to!

 

  1. Nedávej ho na přímé slunce – Slunce by rozpálilo sklo a uvnitř by se udělalo neskutečná teplota jako ve skleníku, tento efekt by zahubil rostliny is mechem. Mecharium je nejlepší dávat do míst, kde světlo ale ne přímé slunce.
  2. Udržujte mecharium vlhké - Voda je základ pro živé organismy a stejně to platí iv našem případě. Mecharium doporučujeme zalévat rozprašovačem 1x za pól roku. Ovšem to naše 1leté měchařko jsme už nepolévali 6 měsíců a vypadá, že má dostatek vlhkotsi i na další pól rok. Jak zjistíte, kdy je čas polit měchařko? Podívejte se na obrázky na jednom je jasno vidět, že hlína je suchá a na druhém je vidět, že hlína je nasáknutá vodou ale ne prlíš a toho chceme dosáhnout. Sledujte své mecharium a když si všimnete, že vyschína tak ho zalijte rozprašovačem.
  3. Chvostoskoci - Tyto malinké broučky s bílou barvou jsou vynikajícím pomocníkem, požírají odumřelé části rostlin a plísně. Udržují ekosystém v rovnováze a proto nemohou chybět v každém teráriu. Chvostoskoci jsou také dobrým identifikářem vlhkosti v měchařství, protože nepřežijí v prostředí bez vlhkosti a zemřou. To znamená pokud bys v mechařiu už neměl žádného chvostoskoka je načase polit mechařko a doplnit chvostoskokou.
Zpět na blog

Napište komentář